20 July, 2010

malam, selimuti lah aku, with your warmness, instead of this cold breeze.

Seorang demi seorang mula mengucapkan selamat malam kepada rakan, taulian, teman, kekasih, pasangan, ibubapa, anak. Semua.

"hey, goodnight!"
"nighty nite!"
"Besok sekolah pukul 7 doeee."
"ah aku givap buat asaimen ni. Tidoq dulu. bye~"
"sleep tight!"
"take care, have a good night"
"aku nak mimpi SNSD malam ni, ciao."
"besok aku keje k gudnite tc o/"

Tak kurang juga mereka yang tertidur tanpa memberi tahu terlebih dahulu.
Penat menunggu? Atau sanggup menunggu sampai tertidur? Siapa tahu.
Seorang demi seorang offline ym. Ada yang tak tutup langsung, biar je bukak. Senang, kalau terjaga tak payah login balik. Agaknya.

Senarai Chat di Facebook makin kurang. Seorang, seorang, lima orang sekali. Lagi seorang. Tinggal lah mereka yang berada di hujung dunia yang satu lagi. Atau orang yang macam aku. Atau orang yang baru bangun tidur. Atau yang sedang membuat kerja.

Ah, aku envy agaknya. Memang kot. Siapa sanggup mengantuk, tapi tak boleh tidur? Sedangkan teman sebilik berdengkur, bercakap dalam mimpi? Siapa sanggup melihat handphone kalau-kalau ada mesej "Dude, I can't sleep. ):", mengharapkan teman?

It's horribly, horribly, painful.

Prayer, bagi tenang hati. Mintak ampun. Doa kan. Semua. Then, → doing something that will make you tired, eg; exercise, sit up. Tak boleh jugak, amalkan, → minum susu + madu. Kalau still tak boleh, lemme introduce you to my wifey. Lunesta. → artificial sleeps.

Mungkin, mungkin. Mungkin aku takut nak tidur.
Trauma? Entah. Tak rasanya. Sebab aku tahu beza antara nafsu untuk takut aku dengan keperluan aku nak tidur. Kenapa aku tak boleh jugak tidur?

Bila malam menyelimuti hari, bila hujan mula membasahi bumi, bila manusia mula berdengkur, aku mula mengatur strategi, untuk memastikan aku tak bosan. Tak sunyi. Tak gerun, dengan kehadiran malam. Supaya aku boleh tersenyum besok pagi. Tak perlu aku dengar komplen dari rakan.

"Muka you semalam macam kena loteri lah, why today you look like you kena rompak?"

Bukan aku tak suka dengar, in fact aku tak ambil kisah, aku suka bergurau begitu. Tapi dalam gurauan pun, kau boleh rasa risau kawan kau. Buat apa perlu mereka risau, kan? Safety measures.

Bila aku baring, memori kembali berlari. Ibarat filem diputar. Kenapa filem, bukan DVD? Sebab filem tak ada remote control, ia menayangkan semua, apa yang kau suka, benci. Tak boleh pilih.

Terima sajalah. Dan berdoa, agar mata kau tidak menitiskan air ketika role, demi role filem itu diputarkan, di tayangkan di layar. Doa, yang mulut kau tidak mengeluarkan keluhan, dan tekak kau, tidak menjerit memanggil nama-nama. Doa, agar memori lama kau tidak akan menjerat kau.

3 comments:

Nazrul Montolivo said...

hoho dah pandai skrg nie.. post bhs melayu :)

saiful aizat said...

ceh, dah lame kot.

mE said...

*Promotes number* D: available anytime :D

g kira kambing smpai ko npk muka vio, gerenti ko xleh tido u.u